fbpx
kondizzotthon logo

5+1 hiba, amiért nem sikerült a megálmodott forma

Akár edzőtermi akár otthoni edzésről beszélünk, mindig akadnak kisebb bukások, ami miatt nem sikerül “megalkotni” a megálmodott külsőt.

Mindig arra fogják a kezdő sportolók, hogy ők nem alkalmasak arra, hogy olyan formát érjenek el, mint amilyet ő magának megálmodott, pedig általában mindig valamilyen kisebb félresiklás okozza a vesztüket.

Nézzük meg pontokban bontva, mik is lehetnek a buktatók:

 

  1. Rendszertelen edzés: Általában sokan minden tervezés és elhatározás nélkül belevágnak az edzésbe gondolván, hogy majd néhány felülés, meg alkartámasz majd előhozza belőlük a fitness modell alkatot 3 hét alatt. Akármi is legyen a sportoló célja egy edzéstervre mindig szüksége lesz, amit követni tud és azt szorgalmasan be is tartja.

 

  1. Eszközök nélküli edzés: Fontos, hogy bármilyen edzésről is beszélünk, mindig szükség van eszközökre, pontosabban különböző súlyokra. Nélküle a fejlődésed erősen korlátolt, nem fogsz tudni egy bizonyos szintet túllépni, és hamar elvész a motiváció.

 

  1. Túl sok pihenő sorozatok között: Gyakori hiba, hogy két sorozat között 5-10 perc pihenőt tartanak, ami alatt az izom teljesen kihűl és ellazul. Fontos, hogy maximum 1,5-2 perc pihenőt tarts.

 

  1. Nem megterhelő az edzés: A gyakorlatok többsége nem igazán megterhelő, nem izzasztó és az edzés végére nem igazán érződik az, hogy valójában edzettél. Ez a probléma szintén a nem megfelelően alkalmazott edzésprogramnak köszönhető, mert nem a megfelelő terheléssel végzed a gyakorlatodat. A legtöbb interneten található edzésprogrammal a legnagyobb probléma az, hogy 99%-ban nem hozzád van igazítva (nem a te képességedhez és edzettségi szintedhez).

 

  1. Nem megfelelő étkezés: Egyik nagy buktatója minden ember számára, amikor is az edzését maximális intenzitással végzi, de az étkezésre nem figyel oda. Ismered a mondást: 30% edzés 70% étkezés.

+1: Kevés folyadékbevitel: Nagyon sok esetben az egyik buktatója az edzéseknek a kevés folyadék fogyasztás. Alapvető életviteli funkciókat lát el, emellett segít a formásodásban.

 

Ha biztosra szeretnél menni, akkor kattints ide. Horváth Attila szakértőnk készített egy ingyenes anyagot, amiben összeszedte neked a legfontosabb tudnivalókat az otthoni kondízáshoz.

Szólj hozzá!